marți, 12 martie 2013

Parchet laminat Vs. Parchet lemn Masiv


In primul rand trebuie stabilit din start ca este o mare diferenta intre cele doua tipuri de podele.
Parchet laminat inseamna ca este construit dintr-un liant de lemn si adeziv ce de numeste mdf sau hdf ce are o suprafata care imita lemnul si care este laminata la cald.
Astfel acest tip de parchet este foarte diferit constructiv fata de parchetul din lemn masiv insa se poate spune ca la suprafata acestea nu difera foarte mult.
Diferenta insa foarte mare este in costul pe metru patrat la achizitie dar si la montajul pe metru patrat.
Parchetul din lemn masiv este intradevar nobil dar si costurile de achizitie, montaj si intretinere sunt la fel de nobile, vorbim aici de parchet de inalta calitate foarte bine uscat care in 99% din cazuri vine din strainatate, cel de proasta calitate este ceva mai ieftin insa consider ca laminatul este peste el, avand foarte mari probleme in utilizare si chiar montaj datorita faptului ca nu este uscat foarte bine!

Montaj: La parchetul laminat costul pe metru patrat de pus in opera este intre 7 lei si 12 lei /mp, asta cu totul la cheie, polistiren extrudat, plinta si accesorii. La cel masiv costurile sunt de la 40 lei la 80 lei/mp! Deci ganditiva ca doar costul de montaj este cat tot parchetul laminat ba in unle cazuri mai raman si bani. De aici si multe persoane care achizitioneaza lemn masiv si apoi doresc sa-l vanda din cauza costurilor foarte mari de montaj. Apoi si timpul de montaj, la laminat intr-o singura zi se pot monta si 80mp iar la masiv 80 mp se pot monta si in 14 zile si cu un praf foarte mare lasat in urma!

Intretinere: Cel masiv are nevoie de ceara si alte solutii nu tocmai ieftine pentru intretinere, poate sa fie atacat de carii si alte dunatoare ale lemnului. Parchetul laminat se spala cu apa si daca este nevoie putin sapun! Cel masiv se zgarie sau se pateaza de la vin sau tocuri de pantofi, cel laminat rezista la toate aceste actiuni. Nu mai trebuie sa spun care este mai avantajos! Nu vreau sa afirm in nici un fel prin ce scriu in acest articol ca parchetul masiv nu merita investitia ci doar ca trebuie sa ai sume considerabile pentru ati permite acest material nobil in casa sau biroul tau.

Rezistenta in timp: Parchetul masiv din cauza faptului ca se poate rascheta poate sa tina zeci de ani intr-o incapere mai ales daca este intretinut insa este la fel ca cel laminat foarte sensibil la umezeala si astfel dupa un maxim de 5 – 8 ani de zile incepe sa scartie.
Deci dupa o perioada nu foarte lunga de timp si cel masiv trebuie sa primeasca o lacuire, raschetare sau alte actiuni care costa cat un parchet laminat nou! Da, asa este dupa 5-8 ani daca parchetul laminat sa uzat sau nu va mai place puteti sa schimbati nuanta cu una absolut noua cu un cost apropiat de cel al unei reparatii la cel masiv! Astfel pot sa spun iar ca cel laminat este cu mult mai convenabil din punct de vedere financiar. Iar dupa o simpla curgere a unui calorifer ambele modele se arunca la gunoi!

Concluzia noastra este ca daca chiar vrei sa cheltui pe aspecte nobile sa alegi parchetul din lemn masiv care de departe este ceva special, de aici si pretul special dar pot sa spun si sensibilitatea lui in utilizare de nota ca este ceva de care trebuie avut mare grija, spre exemplu iarna daca sunteti plecat in concediu 14 -20 zile nu lasati centrala doar pe anti inghet ca este posibil sa aveti probleme mari cu podeaua din lemn masiv. In schimb pot sa va spun ca podeaua laminata este mult mai putin sensibila iar toate costurile de la achizitie la montaj si intretinere sunt cu mult mai ieftine iar aspectul podelei dvs. Este de multe ori foarte asemanator cu una ce are podea din lemn masiv. Iar cea mai mare gama de parchet laminat am gasit-o pe www.zgs.ro fiind un magazin online in adevaratul sens al cuvantului cu standarde modiale!
In balanta fiind puse cele doua tipuri de podele putem spune ca pentru Romania podelele laminate au de castigat din foarte multe puncte de vedere in fata podelelor din lemn masiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu